Q & A

Tombolon ensimmäiset suuret vuosijuhlat ovat herättäneet paljon kuhinaa Metrian käytävillä, ja vujutiimin korviin onkin kantautunut runsaasti kysymyksiä liittyen juhlien etikettiin, sillikseen ja ainejärjestönauhaan. Alta löydät kootusti vastaukset kaikkien huulilla olleisiin kysymyksiin! Muistathan, että vujutiimi vastaa edelleen mielellään kaikkiin vujuihin liittyviin kysymyksiin. Yhteyden vujutiimiin saat helpoiten sähköpostitse laittamalla viestiä osoitteeseen tombolo@uef.fi.

Onko vuosijuhlilla tarkka etiketti, jota tulee noudattaa? Kuinka viralliset vujut ovat?

Koska kyseessä on Tombolon ensimmäiset viralliset vuosijuhlat, ei etikettiä tarvitse pelätä tai jännittää. Tilanne on jokaiselle juhlijalle uusi, eli todennäköisyys sille, että muut ovat yhtä pihalla kuin sinäkin, on suuri. Muistamalla hyvät käytöstavat ja pukeutumalla juhlavasti ei etiketin rikkomisesta tarvitse huolehtia. Pukeutumisetiketti on suositus, eli sen noudattaminen on suotavaa, mutta ei tietenkään pakollista. Kukaan tuskin katsoo pahalla silmällä, vaikka etiketistä hieman lipsuukin. Juhlijoita ei siis käännytetä ovelta kotiin pukukoodin rikkomisesta!

Tombolon vuosijuhlilla ei siis välitetä siitä, ovatko naisten kengänkärjet avoimet, onko laukussa olkahihnaa tai ovatko olkapäät peitettynä illallisen aikana. Pöytätapojen rikkomista sen sijaan ei katsota hyvällä.  Muistathan siis esittäytyä pöytäseurueellesi mikäli et tunne heitä, ylläpitää keskustelua kaikkien kanssa, hiljentyä esitysten ja puheiden aikana sekä välttää vieraisiin pöytiin huutelua. Hyvillä käytöstavoilla pääsee siis pitkälle! Etiketistä ja virallisuudesta huolimatta kyseessä on opiskelijoiden juhla, eli turhaa pönötystä ei ole tiedossa.

Jos pukukoodina on tumma puku, pitääkö naisenkin asun olla tummasävyinen? Pitääkö miehellä olla liivi puvun takin alla? 

Naisilla pukukoodi tumma puku tarkoittaa juhlavasta kankaasta valmistettua iltapukua. Puvun värillä ei ole väliä, sillä vanhan tavan mukaisesti pukukoodilla viitataan vain miehen asun väriin.  Tarkempaa tietoa yleisistä pukukoodeista löytyy helposti internetin hakukoneista. Alla kuitenkin muutama nippelitieto juuri näiden juhlien pukukoodiin (juhlapuku/tumma puku) liittyen.

Juhlapuku

  • Miesoletetulla juhlapuvulla tarkoitetaan ensisijaisesti frakkia.
  • Naisoletetulla juhlapuvulla tarkoitetaan ensisijaisesti kokopitkää juhlaleninkiä. Asun kruunaa hihnaton iltalaukku sekä korut.

Tumma puku

  • Miesoletetulla tumma puku on yksivärinen (musta/tummansininen/harmaa). 
  • Puku voi olla kaksi- tai kolmiosainen, eli itse puku koostuu joko housuista ja takista, tai housuista, takista sekä liivistä. Liivi ei siis ole pakollinen osa pukua.
  • Puvun kanssa käytetään kauluspaitaa sekä solmiota. 
  • Naisoletetulla tummalla puvulla viitataan juhlavasta kankaasta valmistettuun iltapukuun. Koska kyseessä on iltatilaisuus, on puvun hyvä olla helmaltaan pitkä.
  • Iltapukuna voi käyttää myös housupukua tai naisten smokkia.
  • Iltapuku asustetaan pienellä käsilaukulla, avokkailla sekä koruilla. Huolehdithan, että kokonaisuus säilyy arvokkaana ja juhlavana!

Muistathan, että pukukoodin ei ole tarkoitus vaikeuttaa juhlaan valmistautumistasi, vaan pikemminkin helpottaa sitä! Älä siis ota pukeutumisetiketistä turhia paineita. 

Voiko vujuille tulla ilman avecia?

Ehdottomasti! Vujut ovat mainio tilaisuus esitellä oma avec muille tombololaisille, mutta yhtä tärkeää juhlassa on tietenkin yhdessäolo rakkaiden ainejärjestötovereiden kanssa! Jos kuitenkin tulet juhlimaan avecin kanssa, valmistaudu siihen, että hän istuu pöydässä sinua vastapäätä. 

saanko valita pöytäseurueeni?

Et. Vuosijuhlien istumajärjestys on laadittu etukäteen, ja pääset tutustumaan siihen juhlasalin ulkopuolella olevasta pöytäkartasta hieman ennen juhlien alkamista. Istumapaikkaa ei voi vaihtaa kesken juhlan. Ilmoittautumisen yhteydessä esitetyt istumapaikkatoiveet on pyritty huomioimaan istumajärjestystä tehdessä, mutta koska kyseessä on sadan hengen juhlat, ei jokaista toivetta voida valitettavasti täyttää.

Mitä tarkoittaa ”kahvi ja avec”?

Avec-sanana tulee ranskan kielestä, ja se tarkoittaa suomeksi ”mukana, kanssa”. Kahvin avecilla tarkoitetaan kahvin kanssa tarjoiltavaa snapsia, usein likööriä tai konjakkia. Vuosijuhlien menussa mainittu kahvi ja avec tarkoittaa nimensä mukaisesti sitä, että jälkiruoan kanssa tarjoillaan palan painikkeeksi kupponen kahvia sekä pieni tilkka likööriä. 

Missä jatkot?

Vuosijuhlien jatkot järjestetään Kerubin kellarin tiloissa.

Mikä on ainejärjestönauha?

Ainejärjestänauha on akateeminen perinne, jonka tarkoitus on luoda omistajilleen yhteisöllisyyttä ja yhteenkuuluvuuden tunnetta. Yliopistomaailmassa nauhoilla on kautta aikain osoitettu kuulumista johonkin järjestöön tai ryhmään, oli kyseessä sitten ylioppilaskunta, osakunta tai ainejärjestö. Tombolon ainejärjestönauha on väreiltään vihreä, musta ja valkoinen, ja sitä saavat kantaa kaikki Tombolo ry:n jäsenet. 

Perinteisesti mekon kanssa nauhaa kannetaan ruusukkeeksi taiteltuna, ja puvun kanssa taas nauhana oikealta olkapäältä rinnan yli vasemmalle lantiolle. Nauha ei saa koskettaa paljasta ihoa. Jokainen ainejärjestönauhan kantaja saa vapaasti valita, haluaako hankkia lyhyemmän ruusukkeen muotoon taiteltavan vai pidemmän, nauhana kannettavan pätkän ainejärjestönauhaa. Lyhyt nauha (ruusuke) maksaa 3€ ja pidempi, kantajansa mittojen mukaan leikattu nauha 4€. Ainejärjestönauha ei ole pakollinen osa vujulookkia, mutta se toimii juhlassa upeana katseenvangitsijana sekä tulevaisuudessa mukavana muistona opiskeluajoista. 

Miten sillikselle ilmoittaudutaan?

Sillikselle ilmoittautuminen on tapahtunut vuosijuhlille ilmoittautumisen yhteydessä.

Silliksen Facebook-event: https://www.facebook.com/events/266045345351090/